Vertrouwenspersoon Sport

Sportaanbieders

Een sociaal veilige sportomgeving begint bij het gesprek onder mensen!

Sportverenigingen vinden het vaak lastig om het onderwerp ‘sociale veiligheid’ aan te pakken. Het ontbreekt ze vaak aan kennis, kunde en tijd en onvoldoende bewustwording. Er is echter geen tijd meer voor vrijblijvendheid. Bijna 72% van de mensen in Nederland in de leeftijd van 18-50 jaar geeft aan minimaal één keer een ervaring van grensoverschrijdend gedrag in de sport te hebben meegemaakt.

Ga iets doen, kom in actie!

Het landelijk Sportakkoord is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen, in iedere gemeente. Door het Sportakkoord II “Sport versterkt”, worden gemeenten aangezet hierin een pro-actieve rol te gaan spelen. Sportaanbieders (sportverenigingen en sportscholen) dienen ongewenste omgangsvormen en grensoverschrijdend gedrag aan te pakken.

“Blijf je stil of praat je erover?”
Eugenie Kemperman

Hoe maken we onze sportvereniging/sportbedrijf veilig? Wat doen we al en wat kan beter? Wie doet er mee? Wat spreken we met elkaar af en hoe houden we elkaar scherp?

Ga in gesprek over de cultuur binnen uw sportvereniging/sportbedrijf.  Het is belangrijk om elkaar aan te spreken op gedrag. Het is enorm belangrijk dat trainers en coaches voldoende pedagogische vaardigheden hebben en kennis van sociaal grensoverschrijdend gedrag. Dit is essentieel omdat zij een belangrijke signaalfunctie hebben voor het herkennen en voorkomen van gewenst en ongewenst gedrag.  Zij kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken. Het vereist dan wel dat zij zich hiervan bewust zijn. Vraag voor de mensen die werken met jongeren en kwetsbare groepen een VOG (verklaring omtrent gedrag) aan. Denk ook aan de toeschouwers, het gedrag van de ouders langs de lijn. Maak het bespreekbaar.

Preventiebeleid valt onder de verantwoordelijkheid van het bestuur. Ik kan u hierbij helpen met mijn deskundigheid.

  • ‘Gesprekstafel’ samen in gesprek over omgangsvormen en grenzen
  • Ondersteuning op maat (bewustwordings- en themabijeenkomsten, gedragsregels en VOG voor trainers en begeleiders)
  • Mede aanstellen van Vertrouwenscontactpersonen.
  • Inspiratiesessies voor: Bestuur, Vertrouwenscontactpersoon en begeleiders
  • Jaarlijkse rapportage aan bestuur